Betekenis en de meest ideale waardes van uw vijverwater:

 

GH

KH

PH

PO4

FE

CU

NO2

NO3

N/H 3/4

CL2

O2

= Gezamelijke Hardheid

= Carbonaathardheid

= Zuurgraad

= Fosfaat

= Ijzer

= Koper

= Nitriet

= Nitraat

= Ammonium-/ Ammoniak

= Chloor

= Zuurstof

= 8d tot 14d

= 5d tot 10

= 6,8 tot 8,4

= 0,3 tot 0,5 mg/l

= 0,6 tot 1 mg/l

= tot 3,0 mg/l

= tot 0,15 mg/l

= tot 100 mg/l

= tot 0,15 mg/l

= 0

= 60% van 't vijverwater

GH staat voor calcium magnesiumwaarde of te wel de Totale hardheid. Bij een te lage GH waarde kan het vijverwater snel verzuren. Dit word extra versterkt bij veel regenval. Regenwater is van nature zacht water. Bij te zacht water bestaat zelfs de kans op vissterfte. Ook zullen de planten bij een te lage GH waarde minder snel groeien. Wanneer de Gh waarde te laag is kan dit opgehaald worden met een GH plus produkt.

Wanneer er medicijnen toegevoegd moeten worden in de vijver is de GH waarde van groot belang. Onder de GH 5 dh is de opname in het water gering. De werking van de medicijnen zullen daarom veel beter werken wanneer de Gh waarde boven de GH 6 dh is. Bij een te lage Gh waarde kunnen zelfs de medicijnen voor schade zorgen bij de vissen en planten. Bij een te lage Gh waarde is het dan ook verstandig de medicijn hoeveelheid te halveren.

 

KH staat voor carbonaathardheid of te wel zuurbindende vermogen. De KH waarde is direct van invloed op de PH waarde. Wanneer de KH waarde dan ook goed is zal de PH waarde ook goed zijn. Ook de KH waarde is snel te verzuren net als de GH waarde. Bij een laag KH waarde zullen voornamenlijk de zuurstofplanten minder snel gaan groeien. Let dan ook op veel regenval en ververs vervolgens het vijverwater gedeeltelijk. Wanneer de KH waarde te laag is kan dit opgehaald worden met een KH plus produkt.

Wanneer er medicijnen toegevoegd moeten worden in de vijver is de KH waarde van groot belang. Onder de KH 4 dh is de opname in het water gering. De werking van de medicijnen zullen daarom veel beter werken wanneer de KH waarde boven de KH 4 dh is. Bij een te lage KH waarde kunnen zelfs de medicijnen voor schade zorgen bij de vissen en planten. Bij een te lage KH waarde is het dan ook verstandig de medicijn hoeveelheid te halveren.

 

PH staat voor zuurgraad. De PH waarde kan van PH 0 to PH 14 zijn waarbij een PH 7 neutraal is. De waardes hieronder zullen te zuur zijn. De waardes boven de PH 7 word aangeduid als alkalisch milieu. De ideale PH waarde is van PH 7 tot PH 8,2. Wanneer de waardes hieronder zijn zal dit slecht te verdragen zijn door de vijvervissen in de vijver. Anders is dit wanneer de waarde boven de ph 8,2 komt. Dan zal de plantengroei hieronder leiden. Bij een te hoge PH waarde is nl de CO2 gebonden en daarom niet vrij beschikbaar voor de plantengroei. Wanneer de PH waarde te hoog of te laag is kan dit aangepast worden met een PH plus of PH min produkt.

 

 

 

PO4 staat voor fosfaatgehalte. Naast stikstof en sporenelementen hebben de planten in de vijver ook fosfaten nodig om te groeien. Door een overvloed van fosfaten ontstaat algengroei. Dit komt omdat de planten dan niet in staat zijn om alle fosfaten op zich te nemen. De waarde van algengroei zal dan ook ongeveer op PO4 2,0 mg/l zijn. Wanneer de waarde deze top bereikt, ververs dan een deel van het vijverwater en indien mogenlijk plaats er meer vijverplanten.

 

FE staat voor ijzergehalte. Voor optimale groei van bladontwikkeling hebben de vijverplanten ijzer nodig. Wanneer de ijzerwaardes niet goed zijn in de vijver zal de plantengroei hieronder leiden en zullen bijvoorbeeld de bladeren geel worden. Wanneer de Fe waarde te laag is en deze verhoogd moet worden kan het best een Fe Plus produkt gebruikt worden.

 

Cu staat voor kopergehalte. O.a. koper is een balangrijke voedingstof voor alle organismen in de vijver. Al het leven in de vijver heeft koper nodig. Echter de hoeveelheid koper is afhankelijk van de elk soort leven in de vijver. Wel zal een te lage CU waarde groei problemen kunnen ontstaan en een te hoge CU waarde kan dodelijk zijn.

Wanneer er een te hoge concentratie koper ontstaat is het balangrijk 50% van het vijverwater direct te verversen + de bodemvoeding / substraat te vervangen. Deze waarde is al bereikt bij CU 4,0 mg/l.

 

NO2 staat voor nitrietgehalte. Nitriet heeft de eigenschap dat dit vrijwel altijd aanwezig is in de vijver. In een goed werkend biologisch evenwicht zal de nitriet vrijwel direct door nitrificerende bacterien worden afgebroken door nitraat. Een nitriet probleem kan ontstaan door een verkeerd afbraakproces. Dit kan door verstoring komen of vaak voorkomend bij opstartende vijvers. Wanneer er een piek in de Nitriet te meten is betekend dit vaak dat de planten in de vijver onvoldoende aanwezig zijn of dat deze planten niet genoeg nitriet opnemen en omzetten in Nitraat.

Wanneer er een te hoog nitriet gehalte wordt gemeten (meer dan NO2 0,2 mg/l) is het noodzakelijk om water te verversen uit de vijver. Tevens is het belangrijk om jonge planten in de vijver te zetten die weer volop gaan en kunnen groeien. Er kan ook gekozen worden om de waterplanten te snoeien waardoor nieuw blad volop de kans krijgt om door te schieten.

 

NO3 staat voor nitraatgehalte. Nitraat is de laatste fase in het nitrificatieproces. Via een goed werkend biologisch evenwicht zullen organismen via ammoniak en nitriet omgezet worden in nitraat. Nitraat is een pre als voeding voor planten en algen. Een gezonde vijver zal geen meting hebben van Nitraat. Wanneer het visbestand te groot is zal de NO3 waarneembaar kunnen worden. Een te hoge Nitraat kan vervolgens een stagnatie zijn voor de plantengroei.

Bij een meting van meer dan 2 mg/l is het belangrijk om meer waterplanten te plaatsen in de vijver. Wanneer de waarde boven de 5mg/l uit komt is het noodzakelijk om water te verversen en bodemvuil te verwijderen.

 

NH 3/4 staat voor ammoniakgehalte. Dit kan o.a. ontstaan bij filter problemen, nieuwe vijvers of een te hoog vis bestand in uw vijver. NH3/4 komt in de vijver doordat planten afsterven en visontlasting. NH3/4 is voor de vijver zeer gevaarlijk en meestal veroorzaakt een te hoog NH3/4 ziektes en of vissterfte. De NH3/4 waarde mag maximaal 0,15 mg/ltr. zijn.

Wanneer deze waarde boven de 0,15 mg/l uit komt is het een pre om gelijk water te lozen en vervolgens te verversen. Wordt met verversen te lang gewacht zal de visbestand uitsterven.

 

CL2 staat voor chloor. Het gewone leidingwater is per provincie verschillend. Zo kan er wel of geen chloor gemeten worden. Bij een meting van chloor uit de kraan is het noodzakelijk om eerst het leidingwater te ontchloren. Dit kan gemakkelijk door het water eerst in een bak op te vangen en een dag te laten staan met in de bak een zuurstofbron. Aangezien de vissen absloluut niet tegen chloor kunnen bent u genoodzaakt om de chloor waarde 0 te houden. Wanneer u noodgedwongen toch water moet verversen in de vijver, doe dit dan als het mogelijk is in etape's. Elke dag ongeveer 20% van het gehele vijverwater.

 

CO2 staat voor zuurstof. Zuurstof is levensbehoefte nr 1, ook voor de vissen. Bevat uw vijverwater geen genoeg zuurstof dan kan dat visziektes of zelfs tot sterfte leiden. De O2 waarde moet minimaal 60% in uw vijverwater aanwezig zijn. Genoeg zuurstof maken kan op verschillende manieren. Zo kan er gekozen worden om een luchtpomp te plaatsen en of de uitloop naar de vijver toe druppelend of stromend te maken. Hierdoor word er veel zuurstof gemaakt in het vijverwater.

 

 

 

Test minimaal 1 keer per maand uw vijverwater. Dit om verrassingen te voorkomen.  

 

 

 

Bacterien toevoegen in de vijver is altijd goed en verstandig. Vooral bij nieuw aangelegde vijvers maar ook het enten van het vijverfilter als opstart van het nieuwe vijverseizoen is belangrijk. Dit bevoorderd nl de groei en waterwaardes in positieve zin voor het leefklimaat van vis en vijverplanten dan wanneer u het niet toevoegd duurt dit meer dan 4 maanden. De beste bacterien zijn de nitrificerende bacterien. Als u bij de groothandel ervoor kiest dit aan te schaffen bestaat deze bacterie uit een soort poedervorm. Wanneer dit in het vijverwater wordt toegevoegd zal de vijver binnen 24 uur enorm veel bacterien bevatten. U moet het zo zien, zonder deze bacterien zal uw vijverwater geen goede leefomgeving zijn voor uw vissen. Een goed biologisch evenwicht is pas van toepassing als een vijver goed helder is, de vijverplanten goed groeien en een goed evenwicht is tussen organisch afvalstoffen en de opname daarvan. Denk hierbij aan de kringloop van het vijverwater. Nitrificerende bacterien zijn voor essentieel belang bij het afbreken van deze afvalstoffen, omzetten in verbindingen en die tenslotte worden opgenomen door de vijverplanten.

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb